CRE8

Hi! Here is Our Latest News

Да бъдеш или да не бъдеш … дигитален номад

С наличието на безжичен интернет и лаптопи, появата на евтини авиокомпании и улеснени визови режими, светът е едно глобално село, в което животът на дигиталните номади придобива все по-голяма популярност.

Животът става постоянно променящ се пейзаж от вълнуващи и нови дестинации, формиране на нови приятелства и преживяване на нови кулури. Бидейки дигитален номад може да погледнете светът по-спокойно и от друг ъгъл, отколко ако сте турист.

Бихте могли да не пътувате до офис в натоварените часове,  нито да ви се налага да ползвате кола. Може да изберете дали да работите от плажа, блиското кафе или офисът ви да е удобното ви легло или хамакът под люлещото се пламово дърво.

Митът

Най-голямата заблуда е, че дигиталния номад е постоянно на почивка.

Дигиталните номади са склонни да съвместяват пътуване и почивка в едно. Те не отсядат в луксозни комплекси както повечето туристи, а предпочитат по-евтини алтернативи наети чрез AirBNB, хостели или къщи за гости.

За дигитиалните номади местоположението няма значение, но те трябва да работят, за да имат от доходи. Така че, докато някой излиза в почивка за няколко дни или седмици от постоянната си месторабота, то дигиталния номад никога не спира да работи. Пътуването за тях е коренно различно, от това на хората отивайки на почивка. Дигиталните номади разполагат с достатъчно време (като изключим визовите ограничения), така че не е необходимо да прескачат от място на място, за да се вместят във времето и да успеят да видят всичко.

Предизвикателството

Този начин на живот, носи със себе си и своите предизвикателства, а именно:

  • Подсигуряване на здравно осигуряване със световно покритие
  • Съобразяване с местните традиции, норми и закони.
  • Подсигуряване на необходимите визи и документи за пребиваване в дадена страна.
  • Различни часови зони
  • Намиране на надежна интернет връзка
  • Трудно разграничаване на времето за работа и свободното време
  • Изучаване на местен език.

Равносметката

Часовниците на всички дигитални номади са настроени различно: нощните „бухали“ могат да творят, работейки на лунна светлина и да спят цял ​​ден, ранните „птици“ могат да изготвят нещата си до обяд и след това да се наслаждават на местните традиции, други през деня могат да работят, да отделят малко време за забавления и след това да се върнат на работа.

Те не се безпокоят за носене на неудобни офис облекла. Пижами, бански, тениски могат да бъдат класифицирани като работна униформа на дигиталния номад.

Материалната страна губи значението си при този начин на живот, защото получените средства основно се използват за трупане на житейски опит.

А крайната цел е винаги една – свободата да определяш къде, кога и как да работиш! Тези пътешественици (стига да нямат краен срок към, който да се придържат) мога да „избягат“ и да карат сърф, да правят йога, дори да се отдадат на прекалено дълъг обяд, без да се притесняват да се върнат на работа късния следобед.

You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *