CRE8

Hi! Here is Our Latest News

Животът на дигиталния номад

Това са хора, които се сбогуват с имущество, семейство и приятели и излитат към страни по целия свят.

Да бъдеш дигитален номад се превърна в изключително популярна тенденция в целия свят. Бумът в ИТ сектора и други свързани области, тласна много хора към собствена кариера като дигитални номади. Това, което ги обединява е желанието за самостоятелна работа, без постоянно местожителство и  възможност за пътуване 365 дни в годината. Терминът „дигитален номад“ е използван за пръв път през 1997 г. като заглавие на книга, написана от Цугио Макимото и Дейвид Манърс и публикувана от Джон Уайли и синове. Докато изобилстват спекулациите дали това е вече съществуваща фраза или това е първата й употреба, то фразата „независими от местоположението“ се появява през 2006 г., за да опише начинът на живот на дигиталния номад.

Какво е дигитален номад?

Най-общо дигиталният номад е човек, който използва телекомуникационни технологии, за да изкарва прехраната си, докато пътува из целия цвят.Този човек хвърля лаптопа си в раницата и тръгва към неизвестното. Тези „създания“ от новата епоха се отказват от традиционния начин на работа от 9 до 5, в офис от четири стени, подчинявайки се на дадена йерархия. Те се сбогуват с имущество, семейство и приятели и излитат към страни по целия свят, доста често по-евтини от родната им страна. Дигиталните номади са склонни да се категоризират като „бездомни“, защото домът за тях е мястото където се намират в момента, а не част от строителна конструкция, която биха притежавали. Тяхната основна цел е да имат кариера, която е независима от местоположението. Причините за появата на дигиталните номади са различни, например бежанци, които бягат от трудности или политически вълнения; предприемачи, които могат да контролират бизнеса си онлайн; млади хора, сблъскващи се с липса на работа на пълен работен ден; пътешественици, търсещи различен начин на живот. Тези хора ще ги откриете в различни страни, в co-working пространствa, кафенета или обществени библиотеки, навсякъде, където има интернет връзка.

Къде живеят дигиталните номади?

Една от основните характеристики на човешката природа е свързващият елемент. Има градове, които набъбват всеки изминал ден, благодарение на тези „пътешественици“. Co-working пространства се превръщат в псевдо офиси за тези, които желаят да се свържат с други дигитални номади. Дестинации като Пай и Чианг Май и Бали (Тайланд) привличат дигиталните номади, най-вече заради ниските разходи за живеене и изобилието от вълнуващи неща, които биха могли да се изживеят. От друга страна Талин (Грузия),намиращ се на кръстопътя между Западна Азия и Източна Европа, приютява дигиталните номади заради стратегическото си местоположение. Въпреки по-високият стандарт на живот, Сингапур и Осло са другите градове, които привличат като магнит дигиталните номади.

Всяка точка на света от Кейптаун (Южна Африка) до Плая дел Кармен (Мексико) и  Лисабон (Португалия) до София (България) попада под вниманието на дигиталните номади. През 2018 г. броят на държавите, в които не се срещат такива общности е сравнително маък.

Накратко, животът на дигиталния номад винаги предоставя добавена стойност и позволява на хората, които обичат да пътуват да удължават престоя си на дадено място. И въпреки, че този начин на живот е доста забързан, неговата уникалност се крие във възможността да натиснеш бутона „Reset” и без много подготовка и замисляне да потеглиш към нови дестинации, култури и забавления.

You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *