CRE8

Hi! Here is Our Latest News

Как Аюрведа ни помага да живеем здравословно и балансирано

На 9 март в Cre8 Coworking Hub ще се проведе практическата работилница Прилагане на Аюрведа. В рамките на 4 часа, в два лекционни панела и една практическа част, Николай Колев – Аюрведичен практик и лектор, с богат опит в западната и източна хербология, както и аюрведичните лечебни практики ще ни разкаже и покаже различни аспекти и приложения на тази древна холистична дисциплина. Ето някои от най-често задаваните въпроси по темата, които обсъдихме с него преди събитието:

  • Г-н Колев, кои са най-големите ползи от практическата Аюрведа в ежедневието?
  • Аюрведа, заедно с Йога, предлагат път към естествен начин на живот и постигане на физически, умствен и духовен баланс. Бидейки най-древните лечебни традиции в историята, те ни дават практики и съвети, който могат да ни помогнат да сме здрави и да се радваме на пълноценен живот. Аюр означава „живот“ и „дълголетие“, а за Аюрведа това са две неразделни лица на една монета. Старите текстове описват целта на Аюрведа като „да съумее да запази здравето на здравия човек, както и да излекува болестта на болния“. Всичко това тя постига с определяне на уникалния баланс на нашите движещи сили, т.нар. доши, които всеки един от нас притежава. На тази база, всички препоръки са съобразени изцяло с тази индивидуална телесна, ментална и духовна конституция. Индивидуализирането на хранителния и двигателния режим, както и използването на многобройните достъпни „инструменти“ на тялото, като дишането, сетивата, емоциите и ума (мотивация, намерение, цел), както и подбирането на условията на средата, в която живеем, е уникално за Аюрведа и е сред най-големите ползи, който можем да усетим от нейното прилагане в ежедневието си. Хармонизирането ни с околния свят, от който ние сме неразделна част, ни поставя в благоприятна позиция и освобождава ресурс на ума и сърцето, за да напреднат към по-дълбоки нива на собствената реализация. Здравето е дар, но не даденост, който е даден на всеки, а Аюрведа е холистична древна система, която съумява да го поддържа или възстанови при нужда и това тя прави, в по-голяма част от случаите, с достъпни и лесни практики и средства.

 

  • В какви случаи хората могат да се обърнат към Аюрведа?
  • Аюрведа, за разлика от съвременната западна медицина, не чака заболяването да се развие до крайната си фаза, а се опитва да го улови в ранен зародиш, дори на ниво енергиен дисбаланс, когато то няма все още установени симптоми, и да го изкорени още тук. За тази цел Аюрведа е развила изключително фини инструменти за диагностика, като пулсовата диагностика, които позволяват да се проследи състоянието на тялото, улавяйки потока и характеристиките на трите жизнени енергии – вата, питта и кафа. Ранната диагностика на зараждащо се заболяване ни дава шанс да му противодействаме бързо и ефективно. Аюрведа дава ясно обяснение на много трудни за повлияване състояния, както и такива, които съвременната медицина лекува трудно, тъй като попадат между няколко медицински дисциплини. Аюрведа е пълнофункционална медицина, призната за такава от Световната здравна организация (СЗО) и преподавана в много университети и като такава е приложима при всички здравни проблеми. Нейната сила е в стремежа да се търси „изкореняване на причината“, а не просто бързо симптоматично повлияване и временно облекчаване, което често превръща болестта в хронична. Аюрведа повлиява успешно всички болести на съвремието – наднормено тегло, хормонален дисбаланс, фертилни проблеми, завишен сърдечно-съдов риск, метаболитни нарушения, последици от прекомерния стрес, кожни и дихателни проблеми, болести на храносмилателната система, ставни, автоимунни и онкологични заболявания. За всички тях Аюрведа предлага комплексна терапия, включваща както специфични процедури, така и промяна на начина на живот и хранене и прием на билкови добавки, по стари Аюрведични рецепти. Не на последно място Аюрведичното лечение няма странични ефект.

 

  • Как да направим първи стъпки в практическата Аюрведа?
  • Най-естествената първа стъпка е да определим актуалното състояние на тялото си, балансът на жизнените енергии – дошите и да започнем с малки крачки да интегрираме в живота си полезни навици, които да ни поддържат здрави. Разбира се, всяка промяна изисква време и тя се прави без да се пречи на функциите на тялото ни. В 99% от случаите втората стъпка е значителна промяна на хранителните навици и избор на подходящи храни. Последвано от въвеждане на разнородни, но често елементарни Йога практики. Всички тези стъпки имат и страничен ефект – фокусират вниманието ни към грижата за себе си, карат ни да се образоваме повече, да търсим активно и да четем, да посещаваме семинари, в крайна сметка да поемем отговорността за собственото си здраве, която някак по инерция оставаме в ръцете на здравната система.

Кога: 09 март, събота от 13:00 до 17:00 ч.
Къде: Cre8 Coworking Hub
Бонус: Включени две кафе/чай паузи

Цени:
29 лв. при плащане до 1.03.2019 г., включително;
35 лв. – при плащане до 6.03.2019 г., включително;
39 лв. – при плащане след 6.03.2019 г. или на място в деня на събитието при наличие на свободни места.

Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. За да се включите в работилницата, свържете се с нас на: office@cre8.bg и ще получите точни инструкции как да заплатите таксата за участие.

You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *